top of page
Zoeken

Experiential learning

Bijgewerkt op: 12 dec. 2022

Serious gaming is gestoeld op experience based learning, oftewel ervaringsgericht leren. Leren door te ervaren, een manier van leren die je als kind veel hebt gebruikt. Het is dé manier waarop je onder andere leert lopen en fietsen. Maar hoe werkt ervaringsgericht leren eigenlijk?

De Amerikaanse leerpsycholoog David Kolb ontwikkelde, na veel onderzoek naar ervaringsleren, het Experiential Learning Model (ELM), waarin hij effectief ervaringsleren praktisch toepasbaar maakt.

De leercyclus die hoort bij experiential learning bestaat uit vier stappen en begint wanneer je iets nieuws ervaart of in een onbekende situatie komt. Na de situatie of ervaring is er een eerste reflectiemoment waarbij je erkent wat er is gebeurt. Wat heb ik ervaren? Na het erkennen geef je betekenis aan de ervaring. Daarbij hoort de vraag: wat betekent dit voor mij? Door betekenis te geven aan de ervaring kom je vaak tot nieuwe inzichten. In de laatste stap van de leercyclus maak je de nieuwe kennis praktisch en toepasbaar, zodat je ermee kan experimenteren.

Je kent het zelf ongetwijfeld: kennis opgedaan vanuit een ervaring beklijft beter dan kennis opgedaan uit een presentatie of boek. Dit komt doordat een ervaring zorgt voor een hogere beleving. Het betekent ook dat je spellen of spelmethodes kunt gebruiken voor leerinterventies. Precies wat serious gaming is.

Met het spelen van een serious game creëren we een versnelde leercyclus in een gesimuleerde spelomgeving. In een serious game ervaar je iets, vaak samen met je team. Samen met een facilitator kijk je vervolgens terug naar de ervaring en geef je hier betekenis aan. Dit zorgt voor nieuwe tastbare inzichten of leerdoelen waar je dan daarna tijdens je werk mee kunt experimenteren.

Benieuwd hoe jij serious games kunt inzetten? Neem contact op of bekijk onze games.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page